Ziemassvētku ēdieni

Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.




Ziemsvētku dzērieni

Gan tad, kad ziema vel kavējas un sniegu sagaidīt grūti, gan tad, kad sals jau ir klāt, brokastīs un vakariņās neiztikt bez sildoša un uzmundrinoša šķidruma.

Arī svētkos esam ieraduši dzert kafiju, tēju vai kādu citu karstu dzērienu.

Piena šokolāde

Vienai porcijai: 2 ēdamkarotes kakao pulvera, 200 ml piena, 50 ml ūdens, cukurs, 1/2 olas dzeltenuma.

Kakao pulveri sajauc ar ~ 2/3 paredzētā cukura daudzuma, ieber katlā, aplej ar verdošu ūdeni un samaisa viendabīgā masā. Katlu liek uz lēnas uguns, nepārtraukti maisot, pielej pienu un uzvāra. Olu dzeltenumu saputo ar atlikušo cukuru, iemaisa dzērienā un uzkarsē, neļaujot uzvārīties.

Šis ir spēcinošs, uzmundrinošs un sātīgs dzēriens. Lietojams brīvdienu vai svētku bagātīgajās brokastīs.

Upeņu dzēriens

Vienai porcijai: 250 ml upeņu sulas (var lietot an uzlējumu, ko pagatavo no saldētām ogām), 1 ēdamkarote medus, garšvielas: malts kanēlis vai kanēļa standziņas, malts vai svaigs ingvers, maltas krustnagliņas, rīvēta citrona miziņa, rīvēta apelsīna miziņa (daudzums - pēc vēlēšanās).

Ja dzērienu gatavo no saldētām upenēm, tās vispirms atlaidina, saspaida (var izberzt caur sietu), pārlej ar verdošu ūdeni un nokāš. Gatavo sulu lej katliņā, pievieno garšvielas, medu un uzkarsē līdz vārīšanai. Pirms pasniegšanas izkāš caur sietiņu.

Dzēriens, kas piemērots pēc vakariņām. Tas nomierina, atslābina un uzlabo noskaņojumu.


 

Vēl nodaļā:

Medusrausi

Saldas dāvaniņas

Ziemsvētku dzērieni

Cietas Piparkūkas

Piparkūkas

Speķa rauši

Koča jeb ķūķis

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024