Ziemassvētku ēdieni

Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.




Medusrausi

Medusrausis ir latvisks Ziemassvētku galda - svētku mielasta vainagojums. Lai to izceptu, jāieplāno vairāk laika, jo mīklai būs nepieciešams uzrūgt.

Mīklai: 1 kg rupja maluma kviešu vai rudzu miltu, 100 g vārītu kartupeļu, 0,8 I piena, 150 g sviesta, 100 g rauga, cukurs, sāls (pēc garšas).

Medus masai: 200 g medus, 200 g sviesta, 200 g lazdu riekstu, 2 olas.

Raugu sajauc ar tējkaroti cukura, maisot, līdz tas izšķīst. Katliņā uzsilda pienu (ne siltāku par —35 °C), pievieno cukuru, sāli un izšķīdināto raugu. Iegūto šķidrumu pielej visam miltu daudzumam, iejauc mīklu, pievieno sasildītu, mīkstu sviestu. Piejauc vārītus kartupeļus, visu kārtīgi izmīca. Samīcītu mīklu novieto siltā vietā (~ 26-28 °C) apklātu ar dvieli un uzraudzē. Raudzēšanas laikā mīklu pāris reižu atspaida, lai atdalītos ogļskābā gāze. Kad mīkla uzrūgusi, to izveltnē 1 — 1,5 cm biezā kārtā un liek uz ietaukotas plats. Mīklu pannā vēlreiz uzraudzē, tad pārklāj ar medus masu, kas gatavota šādi: medu un sviestu uzvāra, atdzesē un sajauc ar sakapātiem riekstiem un sakultām olām. Cep krāsnī mērenā temperatūrā.


 

Vēl nodaļā:

Medusrausi

Saldas dāvaniņas

Ziemsvētku dzērieni

Cietas Piparkūkas

Piparkūkas

Speķa rauši

Koča jeb ķūķis

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024