Ziemassvētku un Jaungada tradīcijas

Tuvojas visgaidītākie un vismīļākie svētki - Ziemassvētki un Jaunais Gads. Lai šie svētki būtu jautri un paliktu vēl ilgi atmiņā, ir nepieciešams sagatavoties tiem iepriekš. Īpašu svētku atmosfēru radīs Ziemassvētku un Jaungada tradīciju zināšana.

Šeit mēs piedāvājam Jums iepazīties ar Ziemassvētku un Jaungada tradīcijām.




Ziemassvētku pastkartes vēsture

Mūsdienās sākam pierast, ka cilvēki sveic cits citu svētkos, sūtot īsziņas vai e-pasta vēstules, tomēr joprojām lielu prieku sagādā ar cieņu un mīlestību rakstīta pastkarte.

Līdz pat deviņpadsmitā gadsimta vidum bija parasts uz Ziemassvētkiem rakstīt apsveikuma vēstules vai pašdarinātas kartītes. 1843. gada decembri tika izveidota pirmā drukātā Ziemassvētku kartīte. Londonas Viktorijas un Alberta muzeja direktors sers Henrijs Kols, būdams ļoti aizņemts ar saviem ikdienas pienākumiem, piepeši atskārta, ka vairs nepaspēs uzrakstīt visus iepriekš plānotos apsveikumus. Tad viņam radās ideja, kas Īsā laikā kļuva populāra visas zemēs, kur vien svin Ziemassvētkus. Muzeja direktors pasūtīja nodrukāt kartītes, uz kurām bija redzams mākslinieka Džona Kalkota Horslija zīmējums. Kartītes pārdeva par vienu šiliņu gabalā, un pasta firma Penny Post tās piedāvāja nosūtīt par puspeniju - tas bija uz pusi lētāk nekā parastas vēstules sūtīšana. Arī mūsdienās uz Ziemassvētkiem daudzi pasta uzņēmumi piedāvā apsveikumus nosūtīt lētāk.

Sākot ar 1850. gadu, Ziemassvētku kartītes sāka drukāt vairumā, pārsvarā tās bija krāsainas. Uz tām tika attēlotas gan Betlēmes ainiņas, gan ziemas dabasskati, gan dažādi veiksmes simboli - kā zirga pakavs un āboliņa četrlapīte.

Pastkartes kļuva ļoti populāras arī Amerikā - 1882. gadā Vašingtonā tika izdoti noteikumi, kas ierobežoja pasta sūtījumus no viena sūtītāja, jo pasta darbinieki vairs nespēja tikt galā ar milzīgo darba apjomu. Jau tad, kad drukāto kartīšu vēl nebija, arī pašu gatavotās tika sūtītas tik daudz, ka uz Ziemassvētkiem pasta nodaļā bija jāpieņem darbā 16 papildu darbinieki.


 

Vēl nodaļā:

Brīnumainā zvaigzne

Pirmā svētku eglīte

Kad piedzima Kristus?

Ziemassvētku pastkartes vēsture

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024