Ziemassvētku ēdieni

Latvieši jau izsenis ir pazīstami kā liela ēdāju tauta. Labi klāts galds allaž ir bijis mūsu tautas svētku neatņemama sastāvdaļa. Tuvojoties Ziemassvētkiem, kas reizē ir arī nozīmīgi ģimenes svētki, atkal sākam domāt un plānot, ko likt svētku galdā. Lai arī kāda būtu katras ģimenes izvēle, tomēr laikam reti uz kura galda izpaliks tādi tradicionāli Ziemassvētku ēdieni kā zirņi, cepetis un, protams, piparkūkas.




Piparkūkas

100 g sviesta; 75 g cukura; 100 g sīrupa; olas dzeltenums - 2 gab.; kviešu milti - 350-400 g; soda - 1 tējkarote; potaša - 1/3 tējkarotes.

Garšvielas : apelsīna miziņa, pipari, krustnagliņas - 6-8 gab.; kardamons - 1 tējkarote; koriandrs, ingvers, muskatrieksts - 1 ēdamkarote; kanēlis - ½ tējkarotes; ola pārziešanai - 1 gab.; rieksti pārkaisīšanai - pēc vajadzības.
Svaiga apelsīna miziņu pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr tā mīksta. Tad nogriež balto daļu, bet dzelteno sīki sasmalcina. Kaltētas apelsīnu miziņas saberž miezerī vai samaļ. Ingveru un muskatriekstus sarīvē uz smalkās rīves.

Sviestu, pusi no cukura un visu sīrupu uzvāra. Vārošā masā iekuļ pusi miltu, sasmalcinātas, sajauktas garšvielas un kuļ, kamēr mīkla atlec no katla malām, tad atdzesē. Atdzisušajai masai pievieno olu dzeltenumu un pārējo cukuru, to iepriekš sabrūninot, lai piparkūkas būtu brūnākas, vēlreiz sakuļ, piesijā pārējos miltos, pieliek sodu un potašu un ar rokām mīklu pamatīgi samīca. Mīca tik ilgi, kamēr mīkla kļūst vienādi spīdīgi gluda un pietiekami cieta. Samīcīto mīklu ļoti plāni izveltnē un ar veidnītēm izspiež piparkūkas. Tās pārziež ar sakultu olu, ja vēlas, pārkaisa ar sasmalcinātiem riekstiem un cep ļoti karstā cepeškrāsnī gaiši brūnas.


 

Vēl nodaļā:

Medusrausi

Saldas dāvaniņas

Ziemsvētku dzērieni

Cietas Piparkūkas

Piparkūkas

Speķa rauši

Koča jeb ķūķis

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024