Ziemassvētku vecītis citās valstīs




Ziemassvētku vecītis Latvijā

Latvijas ģimenes Ziemassvētku vecītis sācis apmeklēt ne agrāk kā pirms 150 gadiem. Mūsu Ziemassvētku vecītis ir tikpat labsirdīgs un nesavtīgs kā Svētais Nikolass. Viņš nāk gan saukts un gaidīts, gan arī klusi un slepeni, sagādājot pārsteigumu visiem svētku svinētājiem. Viņš ģērbies kažokā vai mētelī, kas apjozts ar rakstainu jostu, rokās viņam krāšņi izadīti cimdi, bet galvā — silta ausaine. Dāvanas saliktas lielā vienkāršā maisā, bet aiz jostas aizbāzti žagari nerātneļiem.

Tomēr neviens bērns tos nesaņem - Ziemassvētku vecītis nepaklausīgajiem piekodina turpmāk uzvesties labi un pasniedz dāvaniņas tāpat kā citiem bērniem. Pārsvarā gan uz vecīša vaicājumu, vai mājās ir kāds blēņdaris, pieaugušie un arī bērni paši atbild noliedzoši — ikvienam taču svētkos gribas justies labam un skaidram, un, ja arī kādas blēņas bijušas, tās jau piedotas un vaininieks savā sirsniņā apņēmies laboties. Citās zemēs apmaiņā pret dāvanām bērni sniedz ēdam lietas Ziemassvētku vecīša zirgam vai ziemeļbriedim, bet latviešu bērniem jāskaita dzejolis vai jādzied dziesma. Ja dāvanu saņēmēju ir daudz, iznāk īsts Ziemassvētku koncerts, jo Latvijā dāvanas saņem ne vien bērni, bet arī pieaugušie.


 

Vēl nodaļā:

Ziemassvētku vecītis Somijā

Ziemassvētku vecītis Krievijā

Ziemassvētku vecītis Spānijā

Ziemassvētku vecītis Nīderlandē

Ziemassvētku vecītis Austrālijā

Ziemassvētku vecītis Amerikā

Ziemassvētku vecītis Itālijā

Ziemassvētku vecītis Polijā

Ziemassvētku vecītis Francijā

Ziemassvētku vecītis Lielbritānijā

Ziemassvētku vecītis Latvijā

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024