Ziemassvētku varoņi

Jaungada svētki - brīnišķīgas, burvīgas svinības. Šos svētkus pavada daudzi pasakaini Jaungada varoņi. Ar šiem Jaungada varoņiem ir izaugušas daudzas bērnu paaudzes. Mēs nevaram iedomāties Jauno gadu bez Ziemassvētku eglītes, Ziemassvētku vecīša un Sniegbaltītes.

Mēs pastāstīsim Jums Ziemassvētku iecienītāko varoņu vēstures.




Ziemassvētku vecītis

Ziemassvētku vecītis kopā ar saviem palīgiem rūķiem dzīvo Korvatunturi. Tomēr pirms kāda laika viņš izlēma, ka grib satikties un būt kopā ar ļaudīm arī citā gada laikā. Tā viņš izlēma ar labu draugu palīdzību celt savu ciematu netālu no Rovaniemi pilsētas, punktā, kur lielceļš ziemeļos šķērso maģisko polāro loku. Ziemassvētku vecītis vēlējās, lai tuvu pie viņa ciemata atrastos starptautiskā lidosta un ciemiņi no visiem zemeslodes nostūriem ērti varētu ierasties un viņu apciemot. Viņš arī vēlējās, lai netālu būtu pilsēta, kur ciemiņi varētu uzturēties un pieredzējušu gidu pavadībā iepazīties ar ziemeļu dzīvesveidu un dabu.

Ziemassvētku vecīša ciemats atrodas 8 km uz ziemeļiem no Rovaniemi, Lapzemes galvaspilsētas. Precīzas koordinātas ir 66°33’07” ziemeļu platums un 25°50’51” austrumu garums uz Ziemeļu polārā loka.

Mūsdienās Ziemassvētku vecīša ciematā viņam pieder pašam sava celtne ar personisko biroju. Starp citu, Ziemassvētku vecītis ir atvedis no Korvatunturi nelielu kolekciju savu lielo grāmatu. Grāmatas var apbrīnot plauktos, bet ciemiņi nedrīkst tajās slepus ieskatīties. Šādas tiesības atvēlētas tikai Ziemassvētku vecītim un viņa rūķiem.

Oficiāli Ziemassvētku vecīša mītne uz Ziemeļu polārā loka tika atklāta 1985. gadā. Bet tās vēsture sākas 1950. gadā, kad Rovaniemi viesojās Eleonora Rūzvelta, ASV pirmā lēdija. Par godu viņas vizītei tika uzslieta neliela koka būdiņa. Ar katru gadu tā kļuva par arvien populārāku vietu uz Lapzemi atbraukušajiem tūristiem. Tāpēc 60. gados tika nolemts uzcelt jaunu lielu būdu — tādu neparastu Ziemassvētku vecīša biroju.
Reklāma

Drīz apkārtnē izauga vesels Ziemassvētku vecīša ciemats. Tajā ir darbnīcas, tirdzniecības centrs, leļļu teātris un restorāns. Pastaiga pa Ziemassvētku vecīša ciematu dažu soļu attālumā no polārā loka sajūsmina gan bērnus, gan pieaugušos. Izrādās, Ziemassvētku vecītis ir mūsdienīgs darījumu cilvēks. Visas svarīgās lietas viņš izlemj pats savā birojā, kas vienlaikus kalpo kā pasta iecirknis.

Ziemassvētku vecīša Galvenais pasts, iespējams, ir visiespaidīgākais pasta kantoris pasaulē. No šejienes var nosūtīt kartītes un pasta sūtījumus draugiem. Ziemassvētku vecītis apstiprinās tās ar savu parakstu, bet viņa palīgi rūķi parūpēsies, lai tās tiktu laikus nogādātas adresātam. Pastā mazuļi rūķi un elfi amizantās micēs un svītrainās pusgarajās zeķēs aktīvi izsaiņo vēstuļu maisus. 1994. gadā to bija 200 tūkstoši, bet pēc četriem gadiem — 800 tūkstoši. Vecāki var te atstāt dāvanu saviem bērniem un samaksāt par pasūtījumu, un uz jebkuru pasaules valsti 25. decembrī nonāks sūtījums ar Ziemassvētku vecīša zīmogu un vizītkarti.

Pasaku svīta raksta tūkstošiem vēstuļu, bet Ziemassvētku vecītis katru dienu no pulksten 10.00 līdz 18.00, sēžot pie kamīna, savā rezidencē pieņem bērnus, cienā viņus ar saldumiem, uzklausa vēlēšanās, kas saistītas ar dāvanām, un fotografējas kopā ar viņiem. Viņš ir tieši tāds, kādu mēs iedomājamies, — uz visiem laikiem novecojis cilvēks ar brillēm uz acīm, ar baltu bārdu un sarkanu degunu, sarkanā kamzolī un cepurē ar bumbuli.

Darba pietiek — katru gadu Ziemassvētku vecīti apciemo pusmiljons tūristu. Un šis skaitlis nepārtraukti palielinās.

Citi svarīgi fakti

Ziemassvētku vecītis ļoti priecājas par savu ciematu, tas radīts, lai viņu tur tiešām varētu sastapt katrā gada dienā. Esat laipni aicināti viņu apciemot visos četros gadalaikos. Tā ir patiesība — Ziemassvētku vecītis ceļo starp Korvatunturi un savu ciematu maģiskās ziemeļbrieža vilktās kamanās. Dažiem ciemiņiem ir pat palaimējies redzēt viņu braucam. Jums vajadzētu atcerēties, ka, regulāri braukājot mājās un uz ciematu, Ziemassvētku vecītis izmanto savas kamanas ar vienu ziemeļbriedi jeb pulka. Toties Ziemassvētkos rūķi sameklē viņa lielās kamanas, un svarīgajam braucienam tiek sagatavots lielāks skaists pieredzējušu ziemeļbriežu, lai varētu pavilkt milzu kravu.

Visi šie fakti gandrīz padarījuši Rovaniemi par Ziemassvētku vecīša pilsētu. Ik gadu simtiem tūkstoši cilvēku dodas ceļojumā, lai apciemotu pašu Ziemassvētku vecīti un arī lai apbrīnotu skaisto ziemas ainavu. Vasarā ciemiņi var arī vērot godbijību iedvesošo pusnakts sauli Ziemassvētku vecīša mītnes zemē.


 

Vēl nodaļā:

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024