Jaungada ēdieni

Kaut gan katrai saimniecei ir sava tautisko ēdienu gatavošanas metode, mūsu piedāvātās cienastu receptes var noderēt kā prasmīgām namamātēm, tā arī cilvēkiem, kas ķersies pie svētku cienasta sagatavošanas pirmo reizi. Lai Jums izdodas!




Zoss cepetis

Notīrītai zosij nocērt galvu ar kaklu, spārnus, kājas un apakšējo griezumu aizšuj. Zosi no visām pusēm ieberž ar sāli, liek uz pannas ar krūti uz leju, pārlej nedaudz ar ūdeni un cep karstā krāsnī, aplaistot ar vārošu ūdeni. Pusizceptu apgriež un, tāpat aplaistot , turpina cepšanu, līdz cepetis gatavs. Aplaistīšana ir ļoti svarīga, jo tad cepetis ir mīksts un sulīgs.

Ja zoss trekna, tad cepot iztek daudz tauku. Tie jānosmeļ, lai nesadegtu. Lai gatavais cepetis būtu irdenāks, ieteicams zosi 20 minūtes pirms gatavības pārlaistīt ar dažām karotēm auksta ūdens. Jauna zoss cepsies 1-1,5, vecāka 2-3 stundas. Labam cepetim jābūt gaiši brūnam, mīkstam un sulīgam. Gatavam cepetim izņem diegus, sadala glītos gabalos un sakārto iepriekš sakarsētā cepešbļodā.

Mērci gatavo no šķidruma, kurā zoss cepusies, nosmeļot liekos taukus un pievienojot nedaudz aukstā ūdenī iejauktu miltu. Šķidrumu sakarsē, pielej drusku karsta ūdens, atvāra gaļas piecepumu un izkāš.

Zoss cepeti pasniedz ar vārītiem vai ceptiem kartupeļiem un āboliem, kurus veselus cep cepešpannā blakus zosij, kā arī ar sutinātiem kāpostiem un brūkleņu ievārījumu.


 

Vēl nodaļā:

Cepti āboli

Zoss cepetis

Cūkas cepetis

Taukšķēti zirņi

Grūdenis

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024