Advente




Stāsts - Kāpēc svētki nesākas uzreiz?

Ja mēs tiekam ielūgti ciemos, vajadzīgs laiks, lai sagatavotos - atrastu piemērotu dāvanu, izdomātu apsveikuma vārdus, sapostos paši. Vēl vairāk laika paiet, ja ciemiņi jāuzņem mums. Tad jāuzkopj mājoklis, jāgatavo cienasti, jāizplāno vakars tā, lai ikviens justos gaidīts un negarlaiko- tos. Bet Ziemassvētki prasa sevišķu gatavošanos, jo pie mums katra ciemos nāk Kristus - Dieva Dēls. Nāk ne jau tikai 24. decembra vakarā un 25. un 26. decembri, kad priecājamies par Viņa dzimšanas dienu, bet nāk pastāvīgi - vienmēr, kad Viņu gaida. Tālab jau pirmssvētku laiku dēvē par Adventu - atnākšanu. Lai Viņu pienācīgi uzņemtu, nepietiek ar iztīrītu māju, klātiem galdiem un iesaiņotām dāvanām. Kaut arī ir patīkami svētkus svinēt tā, ka nekā netrūkst, Kristum tas nemaz nav tik būtiski. Galvenais - kas notiek mūsu prātā un sirdī. Vispirms jāuzpoš šīs vietas. Kā to paveikt?

Ikvienam no mums gandrīz ik dienas gadās paveikt, pasacīt vai nodomāt kaut ko sliktu. Reizēm mēs rīkojamies nepareizi tieši tad, kad nedarām vai nesakām neko. Bībeles valodā to sauc par grēku, un tam ir tieksme vairoties, pieaugt - gluži kā putekļiem grāmatu plauktā. Laiku pa laikam vajadzīga tīrīšana. Baznīcā to dēvē par grēksūdzi. las nozīmē - pārdomāt un atcerēties visu nepareizo, kas uzkrājies, un izstāstīt to lūgšanā Dievam. Dažkārt ļaudis baidās to darīt, domājot, ka nespēs visu atcerēties. Tas nemaz nav vajadzīgs. Dievs ir tas, kurš atceras visu, un Viņš ir apsolījis piedot visus grēkus - ari tos, kurus esam aizmirsuši vai izdarījuši neapzināti. Var rasties jautājums - kāpēc tad tomēr mums censties atsaukt atmiņā savus sliktos darbus, vārdus un domas? Tas vajadzīgs mums pašiem - lai nākamreiz, nonākot līdzīgā situācijā, mēs spētu turēties pretim kārdinājumam un neizdarītu to pašu kļūdu.

Lielajā dvēseles tīrīšanā tikpat svarīgi, cik saņemt Dieva piedošanu, ir piedot visiem tiem, kas darījuši pāri mums, kā ari lūgt piedošanu tiem, kurus esam sāpinājuši.

Tapāt ir ļoti nozīmīgi ne tikai censties izvairīties no turpmākas nepareizas rīcības, bet ari tiekties darīt to, kas ir labs un pareizs. Mūsdienu pasaulē tieši uz Ziemassvētkiem sarosās labdarības organizācijas. Cilvēki cenšas apdāvināt trūcīgos, bāreņus, vientuļus, vecus un slimus cilvēkus, un tas ir ļoti labi. Taču nevajadzētu to aizmirst, kad Ziemassvētki ir pagājuši.

Tātad - Ziemassvētku lielā dvēseles tīrīšana ietver piedošanas lūgšanu Dievam un cilvēkiem, piedošanu pāridarītājiem un tiekšanos pēc labiem darbiem. Tas nav vienkārši, bet katram, kas vēlēsies, Dievs palīdzēs to īstenot, jo Viņš vienmēr steidzas palīgā tiem, kas vēlas rīkoties saskaņā ar Viņa gribu.

Adventa laiks ir kluss un mierīgs - būtu grūti kaut ko pārdomāt, ik nedēļas dodoties uz dejām

vai sēžot pārpildītā futbola laukumā. Šis ir ari vislabākais laiks, kad atkal no jauna pārlasīt seno Ziemassvētku stāstu no Bībeles, lai atgādinātu sev, ko gaidām, ko gatavojamies svinēt.

Adventa laikā mācāmies Ziemassvētku dzejoļus un dziesmas, plānojam, kā padarīt tīru un skaistu mūsu māju, kā uzpost eglīti, kādus gardumus izcept un izvārīt. Un, kad sagatavotas ir gan mūsu sirdis, gan mājas, tikai tad var sākties īsti svētki — tādi, kas atstās dvēselē nedziestošu prieku.


 

Vēl nodaļā:

Sveces

Stāsts - Kāpēc svētki nesākas uzreiz?

Kā sagatavot adventa vainagu

Pirmais Adventa vainags

Mūsu tīmekļa lapā izmanto sīkdatnes (cookies) un trešās personas reklāmas un analītikas sistēmas. Ja Jūs turpināt izmantot šo vietni Jūs dodat piekrišanu sīkdatņu savākšanai un uzglabāšanai savā ierīcē.

SIA "BaltCoin" (41503036316), Tallinas iela 7A - 8, Zvejniekciems, Saulkrastu pag., Saulkrastu nov., LV-2161, Latvija

© Copyright 2007-2024